Október 13-án választ Vadna!

2019. október 13-án polgármester-, önkormányzati képviselő-, megyei önkormányzat válaasztására és nemzetiségi önkormányzati választásra is sor kerül a településen.

A Göőz Pál Művelődési Házban kialakított szavazóhelyiségben 6:00 óra és 19:00 óra között gyakorolhatják a választópolgárok a választójogukat.

Szavazni kizárólag személyesen lehet!

Ha a választópolgár a szavazás napján nem tud megjelenni a szavazó helyiségben, mert egészségügyi állapota, fogyatékossága ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. A kérelem kizárólag írásban nyújtható be és kizárólag ezen okok alapján, elektronikusan vagy személyesen a helyi választási irodában, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon. Mozgóurna igénylésére legkésőbb a szavazás napján 12:00 óráig van lehetőség, a szavazóhelyiségben a helyi választási bizottságnál (HVB).

A HVB egy polgármesterjelöltet vett nyilvántartásba, így a szavazólapon egy jelölt fog szerepelni. Érvényesen szavazni egy jelöltre lehet, évrénytelen a szavazólap, ha nem tartalmaz szavazatot.

A HVB 8 önkormányzati képviselőjelöltet vett nyilvántartásba, 8 fő képviselőjelölt fog szerepelni az egyéni listás szavazólapon. A Vadnán megválasztható képviselők száma 4 fő, érvényesen szavazni legfeljebb négy jelöltre lehet. Érvényes a szavazólap, ha a jelöltek neve mellett található körben tollal írt, egymást metsző két vonallal egy, kettő, három vagy négy főre adja le a választópolgár a szavazatát. Érvénytelen a szavazat, ha egyetlen jelöltre sem szavaz, vagy négynél több jelöltre szavaz.

A legtöbb érvényes szavazatot kapott 4 jelölt szerez mandátumot. Ha az utolsó helyen két vagy több jelölt között szavazategyenlőség van, a HVB sorsolással állapítja meg, hogy ki szerez mandátumot.

A megyei önkormányzati választást szolgáló szavazólapon egy listára lehet érvényesen szavazni.

A polgármester-, önkormányzati képviselő- és megyei önkormányzat szavazólapjai fehérek lesznek, melyekhez 1 db fehér színű borítékot kap a választópolgár, melybe a szavazólapokat ELHELYEZHETI
az urnába dobás előtt.

A fentieken túlmenően azok a választópolgárok, akik a roma nemzetiséghez tartozóként regisztrálták magukat (11 fő) a központi névjegyzékben, október 13-án a területi- és országos roma nemzetiségi önkormányzatok választásán is szavazhatnak.

Részükre a területi-és országos nemzetségi listákat tartalmazó, zöld színű szavazólapok kerülnek átadásra, 1 db zöld színű borítékkal. Fontos érvényességi feltétel, hogy a zöld színű szavazólapokat csak a zöld színű borítékban szabad elhelyezni és a borítékokat le kell zárni! A BORÍTÉKON KÍVÜLI ÉS A LE NEM ZÁRT BORÍTÉKBAN LÉVŐ ZÖLD SZAVAZÓLAPOK ÉRVÉNYTELENEK!

A szavazóhelyiség 19:00 órai zárását, a szavazatok megszámlálását követően a HVB állapítja meg a polgármester és az önkormányzati képviselő választás eredményeit, osztja ki a mandátumokat.

A választással kapcsolatos tudnivalókról részletesen tájékozódhat az önkormányzat honlapunkon, ahol a választási információk folyamatosan frissülnek.

Kapcsolódó információk:

Tudnivalók az önkormányzati választásokról - választópolgároknak
Tudnivalók az önkormányzati választásokról - jelölőszervezetknek


2019.10.04. | HT