Amit a kútamnesztiáról tudni kell

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításával évek óta fennálló bizonytalanság szűnik meg a meglévő és létesítendő mezőgazdasági- és háztartási célú kutak kapcsán.

A legfontosabb tudnivalók az alábbiak szerint foglalhatók össze:

A legújabb előírás szerint a meglévő háztartási és mezőgazdasági kutak mentesülnek a hivatalos eljárás alól, amennyiben

- a mélységük nem haladja meg az 50 métert,
- nem érintik az első vízzáró réteget,
- és vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen találhatók.

A jogszabály értelmezéséről készített egy táblázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK),ami segítség lehet a háztartási és mezőgazdasági kutak tulajdonosainak.

A 2024. január 1-je előtt létesített, talajvízre telepített (az első vízrekesztő réteg 50 méternél mélyebb elhelyezkedése esetén legfeljebb 50 méter mélységű) háztartási, illetve mezőgazdasági (öntözési, állattartási) célú kutak tulajdonosai mentesülnek a bejelentési, engedélyeztetési kötelezettség alól.

A 2024. január 1. után létesítendő háztartási, illetve mezőgazdasági talajvízkutak esetében fontos lesz azok vízvédelmi szempontú elhelyezkedése. Az engedélyezés mikéntje, illetve az engedélyezés alóli mentesség az elhelyezkedés függvényében eltérő lesz. Lesznek olyan új kutak, melyek létesítésénél lesznek kötelezettségek - kútmélységtől és elhelyezkedéstől függően - ,amiket a fenti táblázatok is rögzítenek.

A háztartási kutaknál csak a kockázatmentes területeken, a talajvíz megcsapolásakor nem kell majd sem bejelentés, sem engedélyeztetés.

A kockázatos területeken létesítendő új háztartási talajvízkutakra - mélységüktől függően - viszont bejelentési és hatósági jóváhagyási kötelezettséget ír elő a jogszabály.
Ezen kötelezettségh teljesítését - internetes alkalmazáson keresztül - térkép is segíti. A Vízkészletvédelmi Országtérkép oldalán megkereshetők a vízkészletzvédelmi szempontból kockázatos területek.
Ha beírjuk a pontos címünket a térképre, vagy megadjuk annak a területnek a pontos helyrajzi számát a megadott honlapon, akkor kiderül, hogy kell-e utólagosan engedélyeztetni a kutunkat.

A Vízkészletvédelmi Országtérkép adatai alapján megállapítható, hogy a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések közül Vadna, Sajógalgóc, Sajóivánka és Szuhakálló nem fekszik vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területen, Dédestapolcsány azonban igen.

A fenti 4 településen az első vízzáróréteg felszíntől számított mélysége azonban 15 méternél sekélyebb.

(A fotó illusztráció)

2023.10.26. | HT