A weboldal gyengénlátók számára is élvezhető verziója
 

ÉMÁSZ felhívás

FELHÍVÁS

 

Tisztelt Fogyasztónk!

 

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft., mint elosztó hálózati engedélyes megbízásából eljáró ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft. (1132, Budapest, Váci út 72-74.) képviseletében felkéri az ellátási területén lévő ingatlanok tulajdonosait, kezelőit a településeken a szabadvezeték hálózatok biztonsági övezetét sértő fák, bokrok, magasabb növényzet eltávolítására, gallyazásának elvégzésére.

A növényzet eltávolítására a balesetek és az „áramkimaradások” elkerülése érdekében van szükség.

 

A villamosművek, valamint a termelői, Magán-, és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló 2/2013. (I.22.) NGM rendelet (továbbiakban NGM rendelet) 10. § (1) bekezdése szerint a föld feletti vezeték biztonsági övezetében tilos olyan növényzet telepítése és tűrése, amelynek magassága kifejlett állapotában meghaladja a 4 métert.

 

Az NGM rendelet 13. § (2) bekezdés j) pontja szerint továbbá fa vagy más növény akkor telepíthető, hagyható meg, ha véglegesen kifejlett állapotában fa vagy növényzet esetében

ja) 500 kV névleges feszültségszint felett 6  méternél, gyümölcsfa esetében 9,5 méternél,

jb) 300 kV felett 500 kV névleges feszültségszintig 5 méternél,

jc) 200 kV felett 300 kV névleges feszültségszintig 4 méternél,

jd) 35 kV felett 200 kV névleges feszültségszintig 3 méternél,

je) 1  kV felett 35 kV névleges feszültségszintig 2 méternél,

jf) 1 kV-nál nem nagyobb felett névleges feszültségszintig 1 méternél

jobban annak legkedvezőtlenebb helyzetében sem közelíti meg az áramvezetőt.

 

Amennyiben az Ön ingatlanán olyan növényzet került korábban telepítésre, amely a fenti előírt legkisebb távolságon belül helyezkedik el, vagy a későbbi növekedése során ágai az előírt távolságon belülre kerülnének, akkor annak gallyazása, illetőleg kivágása szükséges.

 

Tekintettel arra, hogy a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.évi IV. törvény 112.§-a alapján első sorban a tulajdonost illeti meg a dologgal való rendelkezés joga, a biztonsági övezetet sértő növényzet gallyazásának elvégzésére ia az ingatlantulajdonos, mint az adott növényzet tulajdonosa köteles.

 

Mindezekre figyelemmel felszólítjuk, hogy a biztonsági övezetet sértő növényzet kapcsán legkésőbb a jelen felhívásunk megjelenésétől számított 15 napon belül szíveskedjék elvégezni annak gallyazását oly módon, hogy a gallyazás eredményeként a növényzet a biztonsági övezet határán kívül maradjon.

 

Amennyiben a vezeték biztonsági övezetében eleget kívánnak tenni felkérésünknek, és a gallyazást, fa, növényeltávolítást saját maguk elvégzik, kérjük, hogy a munka megkezdése előtt feszültségmentesítés céljából szíveskedjenek értesíteni az ÉMÁSZ Hálózati Kft._t.

Telecentrum: 06-40-28-28-28.

Felhívjuk a tulajdonosok figyelmét, hogy a feszültségmentesítés elmaradása miatt bekövetkezett balesetelért, károkért felelősséget nem vállalunk.

 

Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti határidőben felszólításunknak nem tesznek eleget, a gallyazási és fakivágási tevékenységet Társaságunk, illetőleg megbízott alvállalkozója fogja elvégezni, amelyet az ingatlan tulajdonosa tűrni köteles.

A levágott gallyak a tulajdonost illetik, ezért azokat rendezetten a helyszínen hagyjuk, elszállításra a tulajdonosokat kérjük.

 

Tájékoztatjuk, hogy a villamosenergiáról szóló 2007.évi LXXXVI. törvény 124.§-a alapján ez elosztói engedélyes a közcélú hálózat, termelői vezeték, magánvezeték vagy a közvetlen vezeték mentén lévő, a biztonsági övezetet sértő növényzetet eltávolíthatja, a felsorolt tevékenységek elvégzése céljából a vezetékjoggal érintett ingatlanra beléphet.

 

 

Miskolc, 2013. szeptember 24.                                                                                                                                                              ÉMÁSZ

 

 

 

 
 

 
2019 Április
< MárcMáj >
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 
 
Aktuális

 

 

 
 
Látogatók: 73063