A weboldal gyengénlátók számára is élvezhető verziója
 

Vadnai Krónikás 2015. október

VADNAI KRÓNIKÁS

Községi Önkormányzat ingyenes tájékoztató

                      kiadványa

 

15. évfolyam 5. kiadás                                                                                                             2015.október

 

 A Göőz Pál Művelődési Ház hírei

„ Hűs, puha harmat csillog a fűben,
őszi ruhát ölt fák levelében.
Színes kavalkád földön és égen,
napsugár játszik langy melegével. „

 

Az ősz napfényes, meleg napokkal köszöntött ránk, így szeptember közepén, immár hagyományosan Szent Mihály havának  második hétvégéjén tartottuk Szüreti Fesztiválunkat.

A szüreti hagyományok felelevenítése, a közösség összetartozásának erősítése , s nem utolsó sorban a szórakozás volt a célja a rendezvénynek. A Szüreti Fesztivál színes programja a Göőz Pál Művelődési Háznál indult, ahol a „Paraszti  élet képekben” címmel, a Sajómenti Civilek Egyesület vándorkiállításának megnyitójára került sor. A paraszti élet nehézségeit, mindennapjait, emellett örömeit, ünnepeit bemutató fotók mellett, a kiállítás helyi szervezői igyekeztek összegyűjteni a még a településen fellelhető régi paraszti kultúrához tartozó tárgyi emlékeket is. A fiatalok láthattak itt rokkát, mángorlót, vajköpülőt, és ki is próbálhatták az eszközöket. A kiállítás megnyitót a helyi gyerekekből álló Szeleburdi Színjátszó Kör tagjainak Mátyás király Gömörben című előadása színesítette.

Innen a fesztivál látogatói az épület előtt várakozó feldíszített traktorokhoz indultak, majd vidám nótázás, tangóharmonikás kísérete mellett megindult a felvonulás a település utcáin. Az aranyló napsugarak, a szőlőfürtök illata, a szőlőkoszorút vivő fiatalok mosolya, a traktorokról integető fiatalok, felnőttek kacagása töltötte be a levegőt. A jó hangulatú, vidám felvonulás után a Faluházhoz érkezett meg a menet, ahol a kemencéből szálló finom illatok csábították el a vendégeket. A hagyományos kenyérlángosok, lepények, kakaós csigák falatozása közben gyönyörködhettek a látogatók a színvonalas produkciókban. A Szeleburdi fiatalok szüreti hagyományokat elevenítettek fel műsorukkal, őket követte a Bánhorváti Néptáncegyüttes fergeteges előadása. Az Őszirózsák Nyugdíjas Klub kórusa bordalokkal szórakoztatta a résztvevőket, majd a Velezd Néptáncegyüttes ropta a színpadon. A műsor zárásaként a zubogyi Macskazaj együttes dalaival varázsolta el a közönséget. A műsor ideje alatt a gyerekeket népi játszótér várta, és kipróbálhatták a szőlőpréselést, a hagyományos borkészítés eszközeit is.

A napot fergeteges hangulatú utcabál zárta.

 

Szeptember 26-án került sor a Magyar Népmese Napjára, ahol a gyerekeket, családokat az ózdi Bárka Színpad szórakoztatta vidám, zenés előadásával. A lurkókat gazdag programokkal, sok-sok játékkal vártuk. Kézműves foglalkozás keretében készíthettek pajzsokat, sisakot, koronát és sok egyéb mesebeli öltözéket, majd lovagi próbán mérhették össze ügyességüket. Fekete Miklósné, Terike  jóvoltából finom palacsinta is várta a játékban megfáradt ifjúságot.

 

Az Országos Könyvtári Napok keretében az idén is  több korosztály számára szerveztünk programokat. Az óvodások „Őszi varázslat” címmel könyvtári foglalkozáson ismerkedhettek a gyermekkönyvtár kínálatával. Versek, dalok, kézműves játékok, a gyerekekkel közös dramatikus mesefeldolgozás biztosította a jó hangulatot. Az olvasni szerető felnőttek „ Irodalom egy csésze tea mellett” címmel töltöttek együtt egy kellemes estét könyvtárunkban.

 

Október 13-án a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve láttuk vendégül a térség IKSZT-s, művelődésszervezéssel, értékőrzéssel foglalkozó  kollégáit az „ Értékőrzés és hagyományápolás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című fórumon. Hasznos, érdekes, tapasztalatgyűjtő napot töltöttünk együtt közös ötleteléssel, jó gyakorlatok megismerésével.

 Október az Idősek hónapja. Vadnán már hagyománya van annak, hogy ebben a hónapban megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a lakosok a szépkorúak felé.

E hónapban került sor a hagyományokhoz hűen a Göőz Pál Művelődési Házban az Idősek Estjére is, amelyen a településen élők megbecsülésüket, tiszteletüket igyekeztek kifejezni az időskorú lakosok iránt. A falu apraja-nagyja heteken át készült az eseményre.

A képviselő-testület tagjai személyesen vitték el a meghívókat minden 60 éven felüli lakoshoz, szeretettel invitálva őket az estre.

Az ünnep estéjén a szépkorúak köszöntésére, szórakoztatására készültek a település gyermekei is. Az idén az óvodások páros táncokkal , énekkel mosolyogtatták meg a nézőket. Polgármester úr köszöntő szavai után a helyi gyermekekből álló Szeleburdi Színjátszó Kör tagjai versekkel, dalokkal szórakoztatták a nagymamákat, nagypapákat. Műsoruk végén mézeskalács szívekkel lepték meg a meghatott nézőket.

Vidám bordalokkal emelte a hangulatot az Őszirózsák Nyugdíjas Klub kórusa, majd a helyi tehetséges felnőttekből, fiatalokból álló színjátszók, a Csepűrágók vidám jelenetein kacagott a közönség.

A műsor után köszöntők sora következett, ahol megemlékeztek a település legidősebb nő- és férfitagjáról, és legidősebb házaspárjáról. Vadnai Zoltán Gézáné nagytiszteletű asszony, a település lelkipásztora verssel köszöntötte a szépkorúakat.  Majd finom vacsora koronázta meg az estét.

A program zárásaként vidám, táncos mulatságon ropták a nyugdíjasok.

 

 

 

 

 

 

Október hónap utolsó hétvégéjén művelődési házunk szellemjárta hellyé vált. Tökös játszóház keretében a látogatók kézműves foglalkozáson szellemeket, denevérfüzért, pókokat, töklámpást készíthettek. A program nagy népszerűségnek örvendett, jó hangulatban zajlott a tökfaragás, a házat betöltötte a gyerekzsivaj, és a sülő tök finom illata. A résztvevők az est leszálltakor együtt gyönyörködtek az épület lépcsőjén elhelyezett tökök vidáman villódzó fényében.

 

A novemberi programokon is szeretettel várunk minden kedves vendéget!

Marinné Tóth Krisztina

Művelődési Ház vezető

 

NOVEMBERI PROGRAMAJÁNLÓ

 

-  november 03. 1300:

Ökológiai gazdálkodás - Herczeg Csaba falugazdász előadása

- november 07. 2000:

Halloweeni Batyus Bál

 

- november 11.1400-1530:

Véradás

 

30- november 14. 1500:

„ Óvodánk 30 éve képekben „ – kiállítással és ünnepi műsorral emlékezünk meg a község óvodájának 30. születésnapjáról

 

- november 19. 1700: Közmeghallgatás

- november 21. 1900:  Polgárőrbál

 

 

- november 27. 1300:

Márton Napi Ludasságok – Őszirózsák Nyugdíjas Klub vidám élőzenés, tombolás mulatsága,

Belépő: 1500.- , ami tartalmazza az üdvözlő italt, ludaskását, vörösbor fogyasztását is

 

 

-november 29. 1500:

 Adventi Gyertyagyújtás

 

 

 

 

Karate edzések időpontja:

-         hétfőnként 1630-1730

-         péntekenként 1700-1800

 

 

Figyelem!

 

2015.december 05.

II. Bán - Sajó - Völgye Ultiverseny

 

Ultiverseny – 10 fordulós, 12  leosztással

1 forduló ideje 35 perc.

Ebéd, a 6. forduló után

Nevezési díj: 1200.-/ fő,

mely tartalmazza az étkezési költséget (szendvics, kávé, ebéd), valamint a szervezési költséget (kártya, oklevél, kupa…)

 

Önkormányzati Hír

 

Tájékoztatom a község lakosságát, hogy ismét lehetőség van szociális tűzifa igénylésére. Az igények benyújtási határideje:

2015. november 30.

Felvilágosítás kérhető a Községházán.

Bencze Péter

polgármester


 
 

 
2019 Április
< MárcMáj >
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 
 
Aktuális

 

 

 
 
Látogatók: 73063