A weboldal gyengénlátók számára is élvezhető verziója
 

Vadnai Krónikás 2013. január

 


VADNAI KRÓNIKÁS

Községi Önkormányzat ingyenes tájékoztató

                            kiadványa

                       13. évfolyam 1. kiadás                2013. január

 

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK

 Tisztelt Vadnai Lakosok!

 A 2013-as év nagy változásokat hozott a magyar közigazgatásban, amelyekről az első lapszám hasábjain tájékoztatom Önöket.

- A legfontosabb számunkra, hogy 23 év után befejezte működését a  „Vadna- Sajógalgóc - Sajóivánka Községek Körjegyzősége”.

Ezen időszak alatt két körjegyző – Kondás Sándorné és dr. Ruszkai Henriett – irányítása alatt 8 fő munkatárs intézte a települések lakosainak ügyeit.

Helyette, az új törvényi rendelkezésnek megfelelően, Vadna, Sajógalgóc, Sajóivánka és Szuhakálló települések polgármesterei, 2012. november 30-án, a képviselő-testületek ünnepi ülésén, aláírták a Szuhakállói Közös Önkormányzati Hivatal létrehozására irányuló megállapodást és a Hivatal alapító okiratát.

Az ünnepélyes eseményt, hónapokig tartó előkészítő munka előzte meg, amelyen a képviselők legjobb tudásuk szerint, a polgárok érdekeit messzemenően figyelembe véve választották ki a társult településeket. Választásunk indokait bővebben, a február hónapban megtartandó Közmeghallgatáson fejtjük ki!

 

A Közös Önkormányzati Hivatal, Szuhakálló székhellyel, 2013. január 1-jével megkezdte a működését.

  

A képviselő-testületek, a hivatal vezetője, apparátusa arra törekszenek, hogy a változásokból a volt Vadnai Körjegyzőség lakossága a mindennapok során ne sokat érezzen, azok ne váljanak a hátrányukra. Ezt a célt szolgálja, hogy a szuhakállói lakosok ügyintézése továbbra is Szuhakállóban, míg Vadna, Sajógalgóc, Sajóivánka lakosságának ügyintézése a Vadnai Kirendeltségen valósul meg.

A közös önkormányzati hivatal vezetésével, a polgármesterek egyhangú döntésükkel, Dr. Herczeg Tibor címzetes főjegyzőt bízták meg.

A Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadási rendje Vadnán az alábbiak szerint alakul:

Hétfő - Csütörtök

8:00 – 15:30

Jegyző ügyfélfogadása:

Kedd

Szerda

8:00 – 12:00

13:00 – 15:00

8:00 – 12:00

 

Szükség esetén az időpontot érdemes előre egyeztetni!

A járási hivatalok és a közös önkormányzati hivatalok létrehozásával összefüggő személyi változások miatt, a fenti három település lakossága, a szociális- (aktív korúak ellátása, lakásfenntartási támogatás, temetési segély, méltányossági közgyógyellátás és ápolási díj, átmeneti segély és szociális étkeztetés), valamint gyermekvédelmi- (rendszeres- és rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság, óvodáztatási támogatás) ügyekben, ellátásokkal kapcsolatban a keddi és a szerdai napokon keresse a hivatal munkatársait.

 

- A közös hivatalokkal párhuzamosan ismét megalakultak az 1983-ban megszűnt Járások. Településünk a Kazincbarcikai Járási Hivatal illetékességi területéhez tartozik. Az államigazgatási ügyek egy részét: okmányirodai, gyámhivatali, szabálysértési, építéshatósági a járási hivatalban intézhetik, amely Kazincbarcika Fő tér 39 sz. alatt (volt ÁFÉSZ székház) működik.

Ügyfélfogadási rendje:

 

Hétfő

Szerda

Péntek

8:00 – 12.00   13:00-06:30

8:00 – 12.00   13:00-06:30

8:00 – 12.00

 

A vadnai hivatalban, szerdán 08.00-tól – 12.00-ig egy ún. Ügysegéd segíti a lakosokat a járási illetékességű ügyekben. Pl: lakcímváltozást csak nála lehet bejelenteni, vagy az Okmányirodában.

Fontos tudni, hogy az okmányirodák (lakcímlétesítés kivételével) továbbra is országos hatáskörrel működnek, vagyis bármelyik okmányiroda felkereshető ügyintézés végett, a putnoki is!

 

Önkormányzati hírek


-A közigazgatás átszervezése mellett megmaradt az „önkormányzatiság”!  A képviselők a polgármester vezetésével továbbra is irányítják településünk mindennapi életét, kijelölik a falufejlesztés céljait, meghatározzák a kulturális és civil élet irányait, szervezik a közcélú munkát. 

 

- A tavalyi év utolsó ülésén elfogadtuk az ÉHG vállalat által meghatározott új szemétszállítási díjakat. Sok választási lehetőségünk nem volt, mert biztosítanunk kell, a közegészségügyi törvény értelmében, a hulladék heti rendszerességgel történő elszállítását és elhelyezését, másrészt a cég nyilvánvalóvá tette, hogy az emelés mértékéből nem enged. Indokaik között egy új adónem megjelenése szerepelt: 2013-tól 3.000.-Ft/tonna ún. „lerakási, elhelyezési adót” kell fizetni, amelyet teljes mértékben áthárítanak a lakosságra. (2014-ben a lerakási adó mértéke: 6.000.-Ft/tonna, 2015-ben 12.000.-Ft/tonna lesz!) Az új szállítási díjak így alakulnak:

1 személy: 700 ft

2 tagú család: 1405 ft

3 tagú család: 2105 ft

4 vagy több tagú család: 2810 ft

 

- Január 26-án (szombat) rendezzük meg a „Testvérfalvak Éve” programsorozat záró rendezvényét, a Teremlabdarúgó Tornát a kazincbarcikai Városi Sportcsarnokban.

Program:

08.45          Indulás a verseny helyszínére

09.20 – 13.00 Csapatversenyek

13.00    Vendégek és versenyzők megvendégelése

14.00    A Kisvadnai Pincesor meglátogatása

17.00    Barátkozás, nótázás a Művelődési Házban

Erre az alkalomra várjuk az érdeklődő, sportot szerető vadnaiakat is, helyet biztosítunk számukra az utazásnál! (Találkozás: 08.30-kor a Kultúrháznál.)

A délutáni programra, pincesor, nótázás, beszélgetés, is invitáljuk Önöket, hiszen célunk a testvérfalvak lakosaival való ismerkedés, barátságok kialakítása és a kapcsolatok elmélyítése!

Tisztelettel kérem a gazdákat, hogy lehetőségükhöz mérten nyissák meg a borospincéket, kínálják meg a vendégeinket!

 

- Törvény írja elő, hogy minden kutyatulajdonosnak azonosításra szolgáló chipet kell beültettetni a jószágba, elmulasztása büntetést vonhat maga után. Ezt egyénileg bármikor kérhetik az állatorvosnál, de szervezett formájára a falunkban február-március hónapokban kerül sor! Egyszeri kb. 3.000.-Ft-os költségét a kutya tulajdonosának kell vállalnia.

 

Kedves Lakosok!

Az átalakulások részei életünknek, hiszen mi magunk is változunk. Tapasztaltabbak, érettebbek leszünk, új törekvések jellemeznek, új célokért küzdünk, más és más kihívásoknak kell megfelelnünk. Fontos az, hogy megértsük a körülöttünk zajló történések természetét, tudjunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és megtaláljuk a helyünket az eseményekben! Ebben a változó világban a képviselő-testület tagjai jelenthetik az állandóságot. A mi céljaink nem változtak: élhetőbb, szerethetőbb települést építeni, biztosítani a lakosok érdekképviseletét, erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten segíteni a gondok megoldásában! Ezért forduljanak hozzánk bizalommal, ha az utcán találkozunk, vagy hívjanak telefonon, keressenek fel a Hivatalban! (Az önkormányzatnál (polgármester) pénteken is van ügyfélfogadás.)

 

Egészségben és örömökben gazdag boldog Új évet kívánok minden család számára!

 

Vadna, 2013. január 15.

Bencze Péter

polgármester

 

 

A Göőz Pál Művelődési Ház Hírei

 

Nagy örömmel tájékoztatom a község lakosságát, hogy a Művelődési Házban újra megindult az élet. A gyönyörű épület alkalmas helyszín a különböző kulturális programok megvalósítására.  Azon fogok dolgozni, hogy itt minden korosztály megtalálja a kedvére való

rendezvényt, és a közös élmények, szórakozás által  még szorosabb kapocs alakuljon ki az emberek között. Januárban megrendezésre került az Újévi hangverseny, melyen az óvodásoktól a szép korúakig minden korosztályból voltak fellépők. A zene, a vers, a dalok minden jelenlévőt megérintettek, az óvodások mosolyt csaltak a nézők arcára, a fiatalok zenés- dalos-hangszeres produkciói láttán büszkeség töltötte el a közönséget. Szeretnék hagyományt teremteni, és minden évben lehetőséget nyújtani tehetséges fiataljaink számára a bemutatkozásra.

Január 12-én Pótszilveszteri batyus bálon vehettek részt a szórakozni vágyók, ahol a fergeteges hangulatról Újhelyi István gondoskodott. A bál bevételét a következő hónapok kulturális programjainak megvalósítására fordítjuk. Köszönöm mindenkinek, aki támogatta a rendezvényt!

 Februártól  a Teleház és Könyvtár ismét megnyitja kapuit az olvasni, és netezni vágyó lakosság előtt,és ismét elérhetőek lesznek a korábban megszokott szolgáltatások  (fénymásolás, fax, stb.)

Következő program, melyre nagy szeretettel várok mindenkit, egy festménykiállítás lesz. Jöjjenek el, gyönyörködjenek a képekben, hiszen igazán büszkék lehetünk rá, hogy kis falunkban négy festő is él és alkot.

 

 

„A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik,              hogy nem látjuk meg.”

MEGHÍVó

A Magyar Kultúra Napja

alkalmából

 

„ Vadnai festők „   címmel

festménykiállítás megrendezésére kerül sor

a Göőz Pál Művelődési Házban.

 

Kiállító művészek:

Bessenyei Béla

Kovács Istvánné

Motkó Zoltánné

Ifj. Szabon János

 

Ünnepélyes megnyitó: 2013. január 19. (szombat) 15.00

Szeretettel várok mindenkit! Boldog, békés, örömökben gazdag új évet kívánok!

Marinné Tóth Krisztina

Művelődési Ház vezetője

 
 

 
2019 Április
< MárcMáj >
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 
 
Aktuális

 

 

 
 
Látogatók: 73063