• +36 (48) 505-211
  • vadnapm@legnet.hu

Göőz Pál Művelődési Ház és Könyvtár

Göőz Pál Művelődési Ház és Könyvtár
cim:Vadna, 3636 Vadna, Kossuth u. 7.
telefon:(48) 505-234
e-mail:krisztamarin@gmail.com
fenntartó:Vadna Község Önkormányzata
web:www.vadna.hu
vezető:Marinné Tóth Krisztina
Az integrált közösségi és szolgáltató tér Vadnán a Göőz Pál Művelődési Házban működik. A megnövekedett lakossági igényre reagálva került sor a pályázat beadására 2008-ban. Az építési és felújítási munkálatok 2012 nyarán fejeződtek be, majd 2012 novemberében ünnepélyes keretek között került átadásra az épület.
Az épület működtetését a Vadna Községért Alapítvány végzi a községi önkormányzat támogatásával. 2013 januárjában nyitotta meg kapuit a lakosság előtt az IKSZT és gazdag, minden korosztály igényeit figyelembe vevő és kielégíteni igyekvő programokkal áll a falusiak rendelkezésére.
A pályázatban vállalt kötelező szolgáltatások mellett, mint az agrár- és vidékfejlesztés, ifjúsági és közművelődési programok szervezése, több területen is igyekszünk megfelelni az igényeknek és kiszolgálni a lakosságot. Több ezer kötetes, jól felszerelt, barátságosan berendezett könyvtárunk folyamatosan megújuló kínálattal várja az olvasni vágyókat, de nemcsak könyvtári szolgáltatást nyújtunk, hanem óvodás és iskolás gyermekeink számára rendszeresen szervezünk olvasókultúra fejlesztő programokat, könyvbemutatókat. Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatásokat is biztosítunk, DJP pontként is működünk , teleházunk ingyenesen áll az internetezni vágyók rendelkezésére. Vállaltuk munkaerőpiaci információs pont működtetését és segítjük a lakosság és vállalkozások megfelelő információhoz jutását is rendszeresen szervezett előadásokkal, adótanácsadással.
Ahhoz, hogy mindezt megvalósíthassuk rendelkezésünkre áll egy száz-százötven fő befogadására alkalmas színházterem, ötven fő számára kényelmes helyet biztosító kisterem, mely jelen pillanatban az ifjúsági klubnak nyújt helyet, irodák, konyha, kiszolgáló helyiségek.
Közösségi terünk teljes kihasználtsággal működik. Igyekszünk nemcsak a kultúra, de a mozgás, sport egészségfejlesztés terén is kiszolgálni a lakossági igényeket. Az IKSZT biztosít helyet az évente négy alkalommal szervezett véradás számára, rendszeresen tartunk egészségügyi előadásokat, szűréseket, szervezünk egészségnapokat, de megtalálhatók programkínálatunkban a mozgást népszerűsítő sportprogramok, mint a hetente tartott jóga, zumba vagy aerobic.
Amikor az épületet birtokba vehettük, nagyon fontosnak tartottuk, hogy olyan közösségi térré alakítsuk, ahol használói is igazi közösséggé kovácsolódhatnak. Az IKSZT szoros együttműködést tart fenn a helyi civil csoportokkal, akiknek nemcsak helyet biztosítunk találkozóik megtartásához, de a rendezvényeik szervezésében, reklámanyagok készítésében, a programjaik lebonyolításában is aktívan részt vállalunk.
Az elmúlt évek során több olyan kezdeményezést indítottunk útjára, melyekből hagyományt teremtettünk. Minden évben nagyszabású ünnepség keretében emlékezünk meg a Magyar Kultúra napjáról, évente több alkalommal szervezünk kiállításokat, már-már kinőtte az épületet a február harmadik hetében megtartott Kolbásztöltő Fesztiválunk. A Fesztiválprogram folytatódik az év többi részében is, hiszen igen nagy sikerű a június elején tartott Kemence Fesztivál programja, és a szeptemberben megrendezésre kerülő Szüreti fesztivál, amelynek keretein belül felelevenítjük a régi szüreti hagyományokat, szüreti felvonulással, szőlőkoszorúval, sok néptánccal és népzenével, hagyományos borkészítés eszközeivel, és hagyományos étkekkel tesszük még színesebbé a rendezvényt.
Intézményünk névadójáról is minden évben megmlékezünk, a Göőz Pál Nap keretében kiállítások, komolyzenei hangversenyek, színes műsor várja az érdeklődőket.
Ifjúságunk számára minden nyáron szervezünk egyhetes nyári tábort, amelyen tavaly közel ötven fiatal számára nyújtottunk feledhetetlen élményeket. Nagy sikert aratott a Nyári színházi esték rendezvénysorozatunk, és finom ételeket kóstolhattak a résztvevők a Nemzedékek találkozója a gasztronómiában címmel tartott programunkon is.
Természetesen az ünnepekhez kapcsolódva gyermekeink számára gyakran szervezünk játszóházakat, kézműves foglalkozásokat, igen nagy sikerű a Húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényünk, ahol hagyományos tojásfestéssel, állatsimogatóval, vidám húsvéti játékokkal várjuk a családokat. Ősszel a Tökös játszóházunk és a Márton napi programunk vonz sok látogatót. Decemberben minden hétvégén változatos programokon tölthetik együtt az időt a családok, Télapó ünnepség, adventi gyertyagyújtás, Adventi Családi nap és közös fenyőfa öltöztetés, mézeskalácssütés és Falusi Karácsony teszi még meghittebbé az ünnepet.
A felnőttek számára a kultúra és a sport mellett a tanulás lehetőségét is igyekszünk biztosítani. Bekapcsolódtunk a felnőttképzési pályázatokba. DJP pontunkon rendszeresek az informatikai képzések, emellett széles spektrumú digitális szolgáltatásokkal várjuk vendégeinket.
Az IKSZT és a Göőz Pál Művelődési Ház nevében szeretettel várunk minden kedves vendéget rendezvényeinken.
Marinné Tóth Krisztina
IKSZT vezető, Vadna

Kapcsolodó képek
Göőz Pál Művelődési Ház és KönyvtárGöőz Pál Művelődési Ház és KönyvtárGöőz Pál Művelődési Ház és Könyvtár NyitvatartásGöőz Pál Művelődési Ház és Könyvtár Nyitvatartás