Koronavírus tájékoztató

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hírdet ki a kormány Magyarország teljes területére

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs: Gulyás Gergely számolt be a kormány döntéseiről.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hírdet ki a kormány Magyarország teljes területére.

Ez a legszélesebb jogosítványokat biztosítja a kormány számára.

A konkrétumokat később külön törvények bontják majd ki, de az Alaptörvény és a katasztrófavédelmi törvény kellőképpen tartalmazza, hogy mit kell érteni veszélyhelyzeten.
A következő döntéseket jelentették be most:

Teljes beutazási tilalom: Senki sem léphet be Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán területéről. Kivétel a magyar állampolgárok, ők viszont hazatérésük után hatósági karanténba kerülnek.
Határellenőrzés bevezetése a szlovén és osztrák határon: mivel Olaszország a gócpont, ezért ezen a két tranzítország határán ismét bevezetik a határellenőrzést.
Vonatok, buszok, repülők nem jöhetnek be onnét, csak magyar állampolgárok léphetik át a határt.
Szankciót fog maga után vonni mind a karanténszabályok megsértése, mind a hamis személyazonosság közlése.
Intézményi látogatási tilalmat vezetnek be az egyetemeken: csak távoktatás lehetséges. Mivel a magyar egyetemeken sok a külföldi egyetemista, és a fertőzöttek között is több külföldi egyetemista van, ezért indokolt az egyetemi épületek bezárása.
Európai egészségügyi konszenzus van arról, hogy a gyerekeknél a vírusfertőzés nem jellemző, ezért az iskolákat még nem zárják be. Ez a teljes tanév megismétlését kellene, hogy jelentse.
Tilos lesz 100 főt meghaladó beltéri és 500 főt meghaladó kültéri rendezvényeket megtartani. Ez a rendezvényekre és a szórakozóhelyekre vonatkozik, az üzemekre, gyárakra nem.
A Határtalanul programot felfüggesztik.
A külföldi osztálykirándulásokat megtiltják.
A nyári kéthetes külföldi tanulóknak szóló nyelvoktatási programot egy évvel elhalasztják.
Az intézkedések a vészhelyzet lejártáig maradnak érvényben.
Az ellenzéki pártoktól azt kérik, tegyék félre a pártpolitikát, együttműködésre, összefogásra van szükség. 7 párti parlamenti egyeztetést kezdeményeznek.

2020.03.12. |