Vészhelyzeti tájékoztató

Tisztelt Vadnai Lakosok!

A járványügyi veszélyhelyzet következtében nehezebbé vált a kapcsolattartás. Jelen helyzetben a lakossági tájékoztatásnak az írásbeli formáját választom, bízva benne, hogy eljut minden vadnai családhoz. Ezek a tájékoztatások rendszertelenek lesznek, kiadására akkor kerül sor, ha érdeklődésre számot tartható információt tudok megosztani.
Ugyanakkor kérem, hogy figyeljék a község Honlapját és facebook oldalát is.

1.
Vadna község lakossága fegyelmezetten betartja a kormány által elrendelt veszélyhelyzeti intézkedéseket. Mindenki kötelezőnek tartja magára nézve a "Maradj otthon!" felhívást, illetve elfogadta a bevásárlás új időintervallumát, formáját. Ennek következtében ugyan elnéptelenedtek az utcák, de sem nálunk, sem a környező településeken, beleértve Kazincbarcika városát is, hivatalosan nincs nyilvántartva koronavírussal megfertőződött egyén. (A lakosság belátó magatartása miatt nem éltem a kormány által adott felhatalmazással, a kijárási tilalom szigorításával, a húsvéti ünnepek alatt.)

A faluban is kerültek személyek "Járványügyi megfigyelés" alá, de csak a külföldről történő hazajövetel miatt. Ezeknél a családoknál kötelező kitenni a figyelmeztetés piros keresztjét, illetve a hatóságok értesítik a helyi rendőrséget és Önkormányzatot. A szervek rendszeresen ellenőrzik az otthonmaradás betartását. (A karanténba került személyek/családok is fegyelmezetten viselkednek.)

Továbbra is Tilos a játszóterek, parkok használata, illetve az utcán való találkozáskor tartsuk be az egymás közötti 1,5-2 méteres távolságot.

A Borsodchem Zrt. jóvoltából Hipo fertőtlenítőszert kapott a község. Miután osztottunk "orvosi maszkokat" intézményeink-, és a közhasznú dolgozóinknak, valamint a 65 évnél idősebb lakosoknak, maradtak még védőeszközök. Mindkét termékből, a készletek erejéig, szívesen juttatunk a helyi családoknak.
Igényeikkel hívják: 48 505 211, vagy 70 315 3703 telefonszámot, de jelezhetik a képviselő-testület tagjainak is. Házhozszállítással juttatjuk ki az eszközöket.

Agonás Gusztávnénak köszönöm a megvarrt és térítésmentesen felajánlott maszkokat!

Az Önkormányzat továbbra is felajánlja segítségét (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, kiszállítás stb.) a szépkorú, illetve minden rászoruló személynek, családnak. Bármikor lehet jelezni az ismertetett telefonszámokon az elvárásokat, gondokat.

A Hivatal és az Óvoda intézmények továbbra is "otthoni munkavégzésben" dolgoznak. Napjainkra kialakult az ügyeleti rendszer és a napi munkavégzés, ügyintézés rutinja. Indokolt esetben bátran éljenek az óvoda ügyeleti/gyermekmegőrző lehetőségével.

A Községi Konyha bezárt. Az ebédigényeket megoldjuk a Bánhorváti Óvodai Konyha segítségével, az előírásoknak megfelelően házhozszállítással. (Egyelőre akadozik még a rendszer, de a tapasztalatok leszűrése után ki fog alakulni a helyes gyakorlat.)

2.
a.) Falufejlesztés:

Lelepleztük a Községháza kertjében megépült "Nagy háborús Emlékművet", de nem tettünk le az ünnepélyes átadásáról. (Reméljük, hogy a veszélyhelyzet elmúltával még ebben az évben sor kerül rá.)

Megkötöttük a kivitelezési szerződést az Árpád fejedelem, István-, és Mátyás király utcák aszfaltozására.

A Községi Konyha épületének átalakítási és felújítási munkálatai pénteken kezdődnek. (Befejezési határidő 2020. augusztus 31.)

A veszélyhelyzet miatti gyárleállások okán csúszik az elnyert új Falubusz leszállítása. Ezért a Vadna Községért Alapítvány átadta önkormányzati üzembetartásra a meglévő kisbuszt, hogy a község jegyzője elindíthassa a Falugondnoki szolgálat bejegyzési folyamatát. (Most van a legnagyobb szükség a falugondnok tevékenységére.) Reményeink szerint május hónaptól elindulhat a szolgálat. A falugondnok feladatát Gál Imre helyi lakos (Dózsa utca), egyedüli pályázóként, fogja ellátni.

"Mezőgazdasági út építése és gyümölcsös telepítése a vadnai Felsőhegyen" című sikeres pályázatunk kivitelezőinek kiválasztása megkezdődött. A beruházás a nyár folyamán kezdődik és ősszel ér véget.

b.) Közhasznú tevékenység:

Töretlenül folyik a közhasznú dolgozók falumegújító tevékenysége. Átfestették a falu-, és utcajelző táblákat, a Buszmegállót, valamint kialakították az új Emlékmű környezetét.

- Kitakarításra került az elhanyagolt Zsidó-temető.
- Elkészült a Községháza új kerítése.
- Épül a "Kocsibeálló" az udvaron.
- Elkezdődött a Posta kerítés felújítása.

3.
Tisztelt Polgárok! Közös felelősségünk a veszélyhelyzetben a vírus terjedésének megállítása. Továbbra is tartsuk be a szabályokat és segítsünk enyhíteni a bezártság okozta problémákat. Kéréseikkel, kérdéseikkel és a gondok, problémák megoldása érdekében bátran hívják a képviselő-testület tagjait. A lehetőség kihasználása érdekében, az érintettek hozzájárulásával, megadom a telefonszámokat:

Bencze Péter polgármester: 06 70 315 3703
Hurták Tiborné alpolgármester: 06 20 200 3816
Gál Ádám képviselő: 06 70 566 0770
Marinné Tóth Krisztina képviselő: 06 70 408 6823
Szabon Ilona képviselő: 06 20 537 4601


Bencze Péter sk.
polgármester

2020.04.17. | BP