Eddig lesznek érvényesek 2022-ben a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró okmányok

Január 1-től hatályát veszti az okmányokról és ügyintézésről szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet után 60 napig érvényesek a papírok. 2022. június 30-ig mindenkinek meg kell hosszabbíttatnia a lejárt okmányait, műszaki vizsgáját.

A 2021. december 17-én, a Magyar Közlönyben megjelent, a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény rendelkezései értelmében a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is 2022. június 30-ig érvényes.
Az új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni és az okmányon nem kell feltüntetni.

A 2020. július 4. és 2020. november 3. között lejárt egyéb okmányok (pl. közgyógyigazolvány, parkolási igazolvány, a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idő) már nem érvényesek.

A kormányablakok ügyfélforgalmának várható megnövekedése miatt, a lejáró okmányok cseréjét érdemes időben megkezdeni.

A gördülékenyebb ügyintézés érdekében javasolt az előzetes online időpontfoglalás, valamint a - közeli kormányablakokat és várakozási időket megjelenítő, Kormányablak nevű mobilalkalmazás használata.

A lejárt személyazonosító okmányokkal kapcsolatos ügyintézéshez ügyfélkapu regisztráció nélkül is lehet elektronikusan időpontot foglalni a Központi Időpontfoglaló Alkalmazás oldalán.

Az ügyintézéssel kapcsolatos információk (pl. mire lesz szükség, mennyibe kerül, hol intézhető, stb.) a megújult magyarorszag.hu oldalon találhatók , ahol számos ügyben van lehetőség online ügyintézésre is.
A lejárt jogosítvány akár személyes ügyintézés nélkül is meghosszabbítható .

További kérdés esetén a hét minden napján 0-24 órában ingyenesen hívható 1818 -as telefonon kérhető felvilágosítás, ahol egyidejűleg telefonos időpontfoglalásra is lehetőség nyílik.

2021.12.31. | HT