Falugondnoki szolgáltatás indult Vadnán

2020. május 4-ével, a Magyar Falu Program támogatásával, új szociális alapszolgáltatás került bevezetésre a településen, melyről Bencze Péter polgármester az alábbi tájékoztatást adja:

Nagy változás kezdődött a falugondnoki szolgálat, május 4-i indulásával a szociális és közösségi életünkben. Milyen előnyöket jelent ez a polgárok számára?

A szolgáltatás célja: "Az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása."
Gyakorlati nyelvre lefordítva: a falugondnok személyében, Gál Imre (Vadna, Dózsa utcai lakos) térítésmentesen és kortól függetlenül, közreműködik a lakosok igényeinek minél teljesebb kielégítésében, az alábbi területeken:

Biztosítja az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutást.
Szállítja a beutalóval rendelkező betegeket az egészségügyi intézményekbe, illetve a háziorvoshoz.
A szállítás körzethatárhoz kötött, azokat az egészségügyi intézményeket jelenti, amelyeket a vadnai lakosok általánosságban beutalóval látogatnak: Ózdi-, Kazincbarcikai-, Edelényi-, és a Miskolci egészségügyi intézmények.

Közreműködik a gyógyászati segédeszközök beszerzésénél és heti egy alkalommal (pénteken) intézi a receptek kiváltását.

Az idősek számára házhoz szállítja az ebédet és segít megszervezni a kisebb házkörüli munkálatok elvégzését, háztartási gépek, eszközök javítását.

Figyelemmel kíséri a lakosok életkörülményeinek változását, erről segítő szándékkal, információt közvetít.

Támogatást nyújt az egyéni hivatalos ügyek papír alapú, indokolt esetben (pl: idős kor, rokkantság, egyedül élés stb.) szállítással való intézésénél.
Továbbítja a lakossági igényeket, észrevételeket az önkormányzat felé.

Segítséget nyújt a lakosoknak a tartós fogyasztásicikkek beszerzésénél, szállításánál és a szervízelésénél is.

Június hónaptól minden csütörtökön úgy nevezett "Piac-napot" biztosít. A lakosoknak kell telefonon jelezni az érdeklődést és létszám esetén (maximum 8 fő/hét) meglátogathatják a "Putnoki Termelői Piacot".

A falugondnoki szolgálat működéséhez új busz fog rendelkezésre állni, melynek beszerzésére a Magyar Falu Program 100%-os intenzitású támogatásából kerül sor. A gyártó július hónapra jelezte a jármű leszállítását. A megérkezéséig a Vadna Községért Alapítvány tulajdonában (MXF108 rendszámú), de az önkormányzat üzemeltetésében lévő mikrobuszt használja a szolgálat.

Új szolgáltatás a falugondnoki tevékenység. A falugondnok és a lakosok is tanulják az első időszakban, hogyan kell élni a lehetőséggel.
Fontos szem előtt tartani, hogy nem "taxi szolgáltatásról" van szó.
Kérem, legyenek türelemmel, megértéssel és egykettőre kialakul a jó gyakorlat.

Meggyőződésem, hogy főleg a szépkorú - de valamennyi lakos számára is - elősegíti a mindennapi élet szervezését.
Az eddig is megszokott kéréseket: fűkaszálás, gépi fűrészelés stb., illetve minden problémát, aminek megoldásában segítséget szeretnének, az új helyzetnek megfelelően a falugondnok felé jelezzék. Segítőkészen és munkaköri leírásának megfelelő hozzáállással készül a feladatra.

A falugondnok elérhetősége:
Telefonszám: 06-704379501
E-mail cím: falugondnok.vadna@gmail.com

A falugondnoki tevékenység területén minden szolgáltatás térítésmentes. Ugyanakkor, a lakosság elvárásait szem előtt tartva, a falubusz megérkezéséig is, lehetőség van a busz egyéni-, és családi használatra történő bérlésének, melyre a falugondnoki szolgáltatás keretein kívül kerülhet sor.
Térfítés ellenében az egészségügyi körzeteken kívül is módot adunk lehetőséget egészségügyi célú szállítás kérésére, de icsak dőpont egyeztetéssel, a falugondnoki feladatellátást nem veszélyeztetve.
(Az új busz megérkezése után az alapítvány elnöksége a busz, sofőr nélküli, bérelhetőségében gondolkozik. A végleges döntésről, tarifákról, bérlési szabályokról stb. tájékoztatást fogunk nyújtani.)

Bencze Péter
polgármester

(A fotó illuszráció)

2020.05.28. | BP/HT