Enyhülnek a kijárási korlározás szabályai

Május 4-től - Budapest és Pest megye kivételével - enyhülnek a kijárási korlátozás szabályai.

A kormány intézkedései, a tárgyban kiadott kormányrendelet alapján, az alábbiak szerint foglalhatók össze:

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani.

Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat,gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet továbbra is 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.
Ezekben az üzletekben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65. éven felüli személy tartózkodhat.

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de az üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni továbbra is tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

Szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

A különböző szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.
A 1,5-m-es védőtávolságot minden esetben meg kell tartani, mely megtartásához szükséges feltételek biztosításáró a látogatható helyek üzemeltetőjének kell gondoskodnia.
Vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötésés temetés tartható, melyek során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
Egyéb rendezvény - résztvevők létszámától függetlenül - továbbra sem tartható.

Felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik. A felsőoktatási intézmény kollégiuma hallgatók általi látogatása tilos.

Fenti rendelkezések betartását a rendőrség ellenőrzi. A rendelkezések megszegője szabálysértést követ el, mely miatt a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

(A fotó illusztráció.)

2020.05.01. | HT